Stravenkový paušál od roku 2021

Po vyjednávání, argumentaci a úsilí obchodníků a restauratérů vláda vyslyšela volání po změně fungování stravenkových systémů. Od příštího roku tak budou moci zaměstnanci čerpat benefit i ve formě STRAVENKOVÉHO PAUŠÁLU. Tuto novelizaci před prázdninami schválil parlament v prvním čtení, další legislativní proces bude pokračovat v září. Pro české nezávislé obchodníky to bude znamenat méně administrativy a zlepšení ekonomické situace.
Ke zrušení používaných stravenek nedojde, dojde k rozšíření možnosti využití příspěvku na stravné. Zaměstnavatelé, poskytující příspěvek na stravování formou stravenek, se mohou na základě jednání se zaměstnanci dohodnout, zda na novou alternativu přejdou, či nikoli.
Nově tak budou příspěvky na stravování ve formě:
– poskytnutí nepeněžitého plnění zaměstnavatelem zaměstnancům ke spotřebě na pracovišti,
– stravenek,
– nového peněžitého příspěvku na stravování, a to do výše 70% horní hranice stravného, které lze poskytnout zaměstnancům odměňovaným platem při pracovní cestě trvající 5 až 12 hodin.
Daňové zvýhodnění paušálu by mělo zůstat stejné jako u stravenek. Zaměstnanci by částku měli dostávat vyúčtovanou samostatně, protože by neměla na rozdíl od mzdy podléhat povinným odvodům a daním.
Horní limit stravného činí pro rok 2020 částku 103 Kč. Od roku 2021 lze očekávat každoroční změnu limitu.

Více informací zde.